pil pil
Eske Jensen Bonde
(-Efter 1473)
Else Andersdatter Griis
(Før 1440-Omkr 1501)
Niels Eskesen Bonde
(Omkr 1465-Efter 1508)
Ukendt
(-Efter 1515)
Oluf Nielsen Bonde
(-1597)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Lene Lauridsdatter

Oluf Nielsen Bonde

  • Født: Borup, Kollerup, V. Han, Thisted, Danmark
  • Ægteskab (1): Lene Lauridsdatter
  • Død: 9 Feb. 1597, Borup, Kollerup, V. Han, Thisted, Danmark
Billede

punkttegn  Notater:

Han blev gift før 1560, men hans hustrus's navn og herkomst vides ikke, men hun er vel født før 1540. Hvor mange børn de fik vides ikke, kun sønnen Eske Olufsen kendes.

Vi kan derimod takker Oluf Nielsen for noget helt andet, det var nemlig ham og hans bror Christen der den 4/7-1570 (anden dag efter vor fruedag), lod 15 yngre og ældre familie dokumenter tinglæse. Dokumenterne, havde de fået overdraget af deres nære slægtning Christen Jensen Tanderup. Dokumenterne blev igen læst på Han herreds ting den 31/7-1671, da Vogn Mikkelsen i Borup lod dem fremlægge.
De 15 gamle breve bestod, foruden adelsbrevet fra 1430 for Eske Jensen og Christen Jensen, af 8 breve vedrørende ejendomsretten til Borup i Kollerup sogn m.m., samt 6 breve om lod og del i Slette Mølle i Hjortdal Sogn, nemlig slægtens stammoder Else Griss's arvelod.

Det er udelukkende på grundlag af disse breve, som de to brødre samlede i 1570. at vi idag kan følge vores slægt tilbage til sidste i 1300 tallet, nemlig til Dronning Margrethes og Erik af Pommerns tid.

Selvom Oluf Nielsen stammede i lige fædrene line fra Eske Jensen, der i 1430 blve adlet, fik friheds/våbenbrev af unionskongen Erik Af Pommern, gik slægtens adelskab tabt, senestved Reformationen i 1536. Men Oluf Nielsen må have været en agtet storbonde i Borup

Oluf Nielsen og hans brødre er nævnt i flere dokumenter. I 1516 havde Vogn Nielsen krævet Palle Griis på Slettegaard for hans og medarvingernes del i Slette Mølle, og i 1517 have Christen Nielsen krævet Palle Griis for en årlig afgift på 1 pd. mel, som Christen og hans søskende havde ret til. Vogn Nielsen havde samme år (1517), ladet tage tingsvidner om, at Else Griisdatter (deres farmor) var blevet udlovet 1 pd. mel årligt af Slette Mølle. I 1530 var der blevet afholdt samfrændeskifte eller voldgift mellem Vogn Nielsen, Christen Nielsen og deres brødre på den ene og Niels Poulsen (deres fars kusine mand) på den anden side om arvegods i Borup, Hingelbjerg, Ålborg, Klim og Reffnehøll. Blandt samfrænderne i 1530 nævnes Vogn Pedersen i Kgs Thisted og Vogn Lauridsen i Gedsted.
I 1538 var det kommet til en voldgiftssag mellem Peder Nielsen og Christen Nielsen i Borup, brødre, på den ene side og Niels Griss i Slette på den anden. De to brødre i Borup og deres medarvinger blev da tildømt dele af Slette Mølle som deres farmoder Else Griisdatter arv.

I Clementsfejden mistede Peder Nielsen og Vogn Nielsen i Borup deres bondegods, men købte det tilbage og betalte 1544 rentemesteren Jørgen Pedersen 200 dlr. mindre 34 dlr. for dette gods.

I 1541 var Christen Nielsen og Peder Nielsen, begge i Borup, sammen med Niels Griis i Slette og Anders Ibsen i Hjortdal blandt samfrænderne ved skiftet efter herredsfogeden i Hvetbo herred, Lars Mørk i Saltumgaard, død ca 1534. Forbindelsen mellem Borupslægten Griss'erne og Mørk'erne var gammel. for allerede den 11/3-1470 havde Eske Bonde i Borup, Anders Bonde i Kornum, Jes Mørk i Saltum og Ylfar Eskesen i Brøndum været tilstede på Hjortdal kirkegård, da Anders Griis havde fået et sognevidne

punkttegn  Fødselsnotater:

Begivenhedsbeskrivelse: Y


Billede

Oluf havde et forhold til Lene Lauridsdatter. (Lene Lauridsdatter blev født omkring 1539 i Ribe Købstad, Ribe, Ribe, Danmark og døde den 21 Nov. 1602 i Ribe Købstad, Ribe, Ribe, Danmark.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 5 Mar. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet