Mogens Schandorph
Abel Gabriel Mogensen Schandorph
(1716-1795)
Juditte Andersdatter Lyngbye
(1727-1771)
Andreas Peter Schandorff
(1760-1822)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ane Cathrine Bentsen
2. Maren Smith

Andreas Peter Schandorff

  • Født: 1760, Batum by, Rødding, Nørlyng, Viborg, Danmark
  • Ægteskab (1): Ane Cathrine Bentsen
  • Ægteskab (2): Maren Smith den 5 Mar. 1819 i Ugerløse, Merløse, Holbæk, Danmark
  • Død: 10 Jul. 1822, "Skomagerkroen", Kirke Såby, Voldborg, Roskilde, Danmark i en alder af 62 år
Billede

punkttegn  Notater:

Ane Cathrine Olsdatter døde 1819 og efterlod kroen til sin forholdsvis lidt sørgende ægtefælde Andreas. Dårlig nok var Ane blevet kold i sin grav, før den næsten 60 årige Andreas 5 dage efter begravelsen lod sig vie til den knapt 19 årige ungmø Maren fra byens gamle kro og hvad Andreas har tænkt sig med dette mærkværdige ægteskab, er let nok at regne ud, thi trods et rigtigt pænt overskud i boet efter Ane sad han i virkeligheden meget stramt i det, og Dyrlunderne var nok værd at komme i slægt med, ikke blot var svigerfader Schmidt en særdeles velhavende og agtet mand, men længere ude sad købmand den hovedrige Folmer Dyrlund i Køge og mange andre, der kunnerage hans svedne kastanier ud af ilden. Hvad Maren har tænkt er svært at sige, men naturligvis kunne det altid have sin charme at blive herskerinde i en kro, og flot blev hun udstyret medbåde senge- og dækketøj, chartol og kommode i blankpoleret mahogni, 12 stole af bøgetræ, meget gedigent sølvtøj, porcelæns-urtepotter at sætte i vindueskarmen samt kammerpotte og to fugleborde at anbringe i sovekammeret.At det imidlertid ikke var så skønt endda, fik Maren snart øjnene op for, Andreas's økonomi var rådden helt ind til marven. Ved siden af krohold havde han i mange år drevet en gård under Svenstrup gods og den gik ikke godt. Heller ikke hjemme passede han at betale, hvad han skyldte, så inden der var gået 3 år, måtte han melde sig konkurs. Og det var bedrøvelige ting, skifteretten her fik at tumle med, Marens fine sølvtøj havde Andreas pantsat i København, kromand Ole Bendsensbørn havde ikke nær fået den arv, de havde krav på, brændevinsbrænder Wold i Holbæk havde 1200 Rdl. til gode, vinhandler Schou i København 206 Rdl. til gode og Folmer Dyrlund i Køge havde Andreas slået for 1000 Rdl., mens der var et utal af regninger. Heller ikke sine tjenestefolkhavde han betalt.Det var den rene jammer og elendighed, så svigerfaderen måtte træde til og overtog konkursboet mod at indløse samtlige kreditorer og midt i det hele, den 10 juli 1822 døde Andreas Schandorph og Maren erklærede at hun ville fortsætte bedriften på sin afdøde mands fæstebrev.Nu var Maren 22 år og enerådende iSkomagerkroen, hvortil der også hørte en købmandshandel, som hun nogle år senere lejede ud til en jævnaldrende, ugift mand der hed Frederik Mellerup og ham blev hun gift med i 1827. Året efter flyttede de til Holbæk og kroen blev overtaget af Marens bror, men der boede de kun i 2 år inden Frederik døde, hvorefter Maren giftede sig for tredie og sidste gang med en 7 år yngre handelsbetjent. Maren fik en datter i sidste ægteskab og endte sit begivenhedsrige liv d. 23. februar 1880 i København, næsten 80 år gammel.

punkttegn  Fødselsnotater:

Begivenhedsbeskrivelse: Y

Billede

punkttegn  Om Andreas

• Beskæftigelse: Kromand på "Skomagerkroen" i Vester Såby by, Såby, Roskilde, Danmark.

• Dåb, 30 Jan. 1760, Rødding kirke, Rødding, Nørlyng, Viborg, Danmark.


Billede

Andreas havde et forhold til Ane Cathrine Bentsen. (Ane Cathrine Bentsen blev født i 1750 og døde den 6 Jan. 1819 i Kirke Såby, Voldborg, Roskilde, Danmark.)


Billede

Andreas blev derefter gift med Maren Smith, datter af Søren Jensen Smith og Inger Kirstine Dyrlund, den 5 Mar. 1819 i Ugerløse, Merløse, Holbæk, Danmark. (Maren Smith blev født den 12 Jun. 1800 i Ugerløse, Merløse, Holbæk, Danmark, døde den 23 Feb. 1880 i Garnisons, Sokkelund, København, Danmark og blev begravet den 28 Feb. 1880 i Garnisons kirkegård, Garnisons, Sokkelund, København, Danmark.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 5 Mar. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet