Niels Christophersen Dyrlund
(1713-1776)
Maren Christensdatter
(1730-1817)
Søren Jensen Smith
(1755-1829)
Inger Kirstine Dyrlund
(1769-1856)
Maren Smith
(1800-1880)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Andreas Peter Schandorff
2. Friderick Mellerup
3. Frantz Anton Barnucka

Maren Smith

  • Født: 12 Jun. 1800, Ugerløse, Merløse, Holbæk, Danmark
  • Ægteskab (1): Andreas Peter Schandorff den 5 Mar. 1819 i Ugerløse, Merløse, Holbæk, Danmark
  • Ægteskab (2): Friderick Mellerup den 27 Okt. 1827 i Kirke Såby kirke, Kirke Såby, Voldborg, Roskilde, Danmark
  • Ægteskab (3): Frantz Anton Barnucka den 23 Jul. 1831 i Skt. Nikolai, Holbæk, Merløse, Holbæk, Danmark
  • Død: 23 Feb. 1880, Garnisons, Sokkelund, København, Danmark i en alder af 79 år
  • Begravet: 28 Feb. 1880, Garnisons kirkegård, Garnisons, Sokkelund, København, Danmark
Billede

punkttegn  Notater:

Ane Cathrine Olsdatter, som døde d. 6. jan. 1819 og efterlod kroen til sin forholdsvis lidt sørgende ægtefælle, Andreas Gabrielsen Schandorph. Dårligt nok var nemlig Ane Olsdatter blevet kold i sin grav, før den næsten 60-aarige Schandorph d. 5. marts 1819 lod sig vie i Uggerløse kirke til den knapt 19 årige ungmø - Maren Smith fra byens gamle kro. hvad Schandorph har tænkt sig med dette mærkværdige ægteskab, er let nok at regne ud; thi trods et nominelt rigtig pænt overskud i boet efter Ane Olsdatter sad han i virkeligheden meget stramt i det, og Dyrlund'erne var nok værd at komme i slægt med; ikke blot var svigerfader Smith en særdeles velhavende og agtet mand; men længere ude sad købmand Christensen i Sorø, den hovedrige Folmer Dyrlund i Køge og mange andre, som i påkommende tilfælde kunne rage hans svedne kastanier af ilden. Betydeligt sværere er det at fatte, hvad den kloge og rettænkende kromand, Søren Jensen Smith i Uggerløse, har ment med at give sin unge datter til pris for en sølle gammel kanut som Schandorph; men maaske har han tænkt ad denne vej ogsaa at faa skomagerkroen ind under sit magtomraade. Om Marens tanker behøver vi slet ikke at tale; noget inklinationspartifra hendes side var det jo ikke; men naturligvis kunne det altid have sin charme at blive herskerinde i en kro, og flot blev hun udstyret med både senge- og dækketøj, chatol og kommode i blankpoleret mahogni, 12 stole af bøgetræ, meget gedigent sølvtøj, porcelæns-urtepotter at sætte i vindueskarmen samt kammerpotte og to fuglebure at anbringe i sovekammeret. Dette med skovens vilde fugte, som blev installerede i sovekammeret, finder man saa ofte i de gamle hjem, at vi må nævne hensigten dermed, nemlig den ganske simple, at før man kendte til vækkeure, skulle disse befjerede væsener fungere som sådanne ved at kvidre løs, som de jo også brugte det ude i det fri, naar det var tid 'at sidde op'. At det imidlertid ikke var det rene Himmerige, den unge Maren var gået ind til, fik hun meget snart øjnene op for; Schandorphs økonomi var rådden helt ind til marven. Ved siden af sit krohold havde han i mange år drevet en gård under Svenstrup gods, og den gik ikke. godt. Heller ikke hjemme passede han at betale, hvad han skyldte, saa inden der var gået tre år, måtte han melde sig konkurs. Og det var bedrøvelige ting, skifteretten her fik at tumle med: Marens line sølvtøj havde Schandorph pantsat i København, kromand Ole Bendsens børn havde ikke nær fået den arv, de havde krav på, brændevinsbrænder Wold i Holbæk havde 1200 rd., vinhandler Schou i København 206 rd. til gode, og Folmer Dyrlund i Køge havde Schandorph slået for 1000 rd., mens der var et utal af regninger paa kontante lån. Heller ikke sine tjenestefolk havde han betalt; en pige, som var blevet gift i november 1819, skyldte han endnu 50 rd., og en karl fra sidste år 28 rd.
Det. var den rene jammer og elendighed, saa svigerfaderen, Smith i Uggerløse, maatte træde til og tilbyde at overtage konkursboet mod at udløse samtlige privilegerede kreditorer med 3000 rd.; med de andre ville han ikke have noget at gøre. Da Schandorph saa døde midt i hele historien d. 10. juli 1822, og Maren erklærede at ville fortsætte bedriftenpaa sin afdøde mands fæstebrev, fandt retten, at der var rimelighed i Smiths tilbud og sluttede dermed boet.
Nu var Maren altsaa blevet eneraadende i skomager kroen kun 22 aar gammel At det ikke var helt let, siger sig selv; men det gik og foreløbig var Maren ogsaa grundigt vaccineret mod ægteskabets mikrober. Til kroen hørte imidlertid ogsaa en købmandshandel, og lidt over midten af 20'erne lejede hun den ud til en jævnaldrende, ugift mand som hed Frederik Mellerup, og ham blev hun gift med d. 27. okt. 1827 i Kirke-Saaby Denne mand tilhørte den store Mellerup slægt, som holdt til i egnen omkring Roskilde og Holbæk. Hans bedstefader. var den mægtige godsforvalter, først paa Benzons dal, siden paa Bidstrupgaard, kammerråd Søren Mellerup (1737-1801), hans fader Immanuel (1768-1847) var møller i Thorslunde. Hansældste broder, Søren Chr. (1797-1860) var ejer af Ladegaardsmøllen ved Roskilde og fra ham stammede modellen til Gustav Wieds berømte Thummelumsen, antikvitetshandler Otto Mellerup i Roskilde (1871 1932); en datter, Maren Sofie, f. 1838, a ovennævnte Søren Chr. i Ladegaardsmøllen blev i 1876 gift med skomagermester Erni August Sørensen paa Jernbanevej i Holbæk Frederik Mellerups yngre broder, Frants Daniel (1809-89) blev ejer af Mellerupgaard i Holbæk, og hans yngste søster Emanuelline, f. 1816, blev moder til kordegn Otto Lund (1848-1923) i Holbæk.
Den 30. jan. 1828 fik Frederik Mellerup borgerskab i Holbæk og forlod Skomager kroen, som derefter overtoges helt af Marens broder, Niels Dyrlund Smith, der allerede i en årrækkehavde boet derude og bestyret den for hende. I Holbæk fik Maren en datter, Inger Johanne Mellerup, som dog døde i 1834, og allerede i 1830 var Frederik Mellerup død. Året efter giftede Maren sig for tredie gang, nemlig med den 7 år yngre handelsbetjent Frantz Anthon Barnucka, der var broder til Marens to broder. koner, henholdsvis i skomagerkroen og Uggerløse kro. Den 30. april 1832 tog han borgerskab som købmand i Holbæk, hvilken forretning han drev til 1855, da Jens Smith i Uggerløse kro var død, og enken i begyndelsen af dec. 1855 solgte kroen til sin broder Barnucka for 25,000 rd.; handelen indbefattede 58 tdr. land, besætning og avlsredskaber, købmandshandel, 6-8 huse, medens enken beholdt skoven og skovmarken. Få dage efter solgte Barnucka sin forretning i Holbæk for 11,150 rd. til C. W. D. Horn. Herude i Ugerløse residerede familien Barnucka i godt en halv snes år med deres datter, Anna Marie, f. 1832 i Holbæk, og Hans Peter (1844-96), en søn af mandens afdøde broder, skomagermester i Holbæk; Joseph Baptista Barnucka. Omkring midten af 1860'erne blev Ugerløse kro solgt til Michael Hansen fra Kundby, og Maren f. Smith, gift Schandorph-Mellerup-Barnucka, endte sit begivenhedsrige liv d. 23. febr. 1880 i København, næsten 80 aar gammel, og blev fem dage senere stedet til hvile paa Garnisons kirkegaard, hvor gravlundens højtidsfulde stilhed kun brydes af den samme slags morgenfriske småfugle, som også -ak, for mange, mange år siden kvidrede for hende ude i skomagerkroens sovekammer hos den aldrende Andreas Gabrielsen Schandorph.

punkttegn  Fødselsnotater:

Begivenhedsbeskrivelse: Y

Billede

punkttegn  Om

• Dåb, 29 Jun. 1800, Ugerløse, Merløse, Holbæk, Danmark.


Billede

Maren blev gift med Andreas Peter Schandorff, søn af Abel Gabriel Mogensen Schandorph og Juditte Andersdatter Lyngbye, den 5 Mar. 1819 i Ugerløse, Merløse, Holbæk, Danmark. (Andreas Peter Schandorff blev født i 1760 i Batum by, Rødding, Nørlyng, Viborg, Danmark, døde den 10 Jul. 1822 i "Skomagerkroen", Kirke Såby, Voldborg, Roskilde, Danmark og blev begravet i Kirke Såby, Voldborg, Roskilde, Danmark.)


Billede

Maren blev derefter gift med Friderick Mellerup, søn af Immanuel Mellerup og Karen Sophie Haureberg, den 27 Okt. 1827 i Kirke Såby kirke, Kirke Såby, Voldborg, Roskilde, Danmark. (Friderick Mellerup blev født den 22 Apr. 1800 i Nr. Sandager, Skovby, Odense, Danmark og døde den 15 Jun. 1830 i Holbæk, Danmark.)


Billede

Maren blev derefter gift med Frantz Anton Barnucka, søn af Giovanni Battista Barnucka og Anna Marie Steenberg, den 23 Jul. 1831 i Skt. Nikolai, Holbæk, Merløse, Holbæk, Danmark. (Frantz Anton Barnucka blev født den 3 Mar. 1807 i Holbæk Sct. Nikolai, Merløse, Holbæk, Danmark, døde den 26 Dec. 1863 i Ugerløse, Merløse, Holbæk, Danmark og blev begravet den 2 Jan. 1864 i Ugerløse kirkegård, Ugerløse, Merløse, Holbæk, Danmark.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 5 Nov. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet