Peder Christensen Kudsk
(Omkr 1645-1715)
Johanne Sørensdatter
(1653-1714)
Anders Andersen Skorup
(Omkr 1675-)
Kirstine Pedersdatter
(1675-)
Thomas Povelsen Momtoft
(1709-1783)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Mette Madsdatter Vang

2. Maren Pedersdatter Wadskier

Thomas Povelsen Momtoft

  • Født: 1709, Tilsted, Hundborg, Thisted, Danmark
  • Ægteskab (1): Mette Madsdatter Vang i 1732 i Vang, Hundborg, Thisted, Danmark
  • Ægteskab (2): Maren Pedersdatter Wadskier i 1741 i Torup kirke, Hundborg, Thisted, Danmark
  • Død: 29 Nov. 1783, "Søndergård", Hundborg, Hundborg, Thisted, Danmark i en alder af 74 år
Billede

punkttegn  Notater:

Thomas Povelsen Momtoft (TP) blev født i Tilsted. Moderen Kirsten Pedersdatter, faderen ukendt. Hun udlægger Anders Andersen Skorup som barnefader, men han frasvor sig faderskab på tinge. Hun blev senere gift med Jens Andersen der døde i 1743. I skiftet efter ham optræder TP på Momtoft, enkens ælste søn, som hendes lavværge. Hvor han harværet ganske ung vides ikke , men i 1732 bliver han gift i Vang med Mette Madsdatter. TP bliver efter Mette Madsdatters død gift igen i Tvorup med Maren Pederdatter Wadskier, datter af Peder Christensen Wadskier på store Diernes og Maren Anderdatter. Det var et ret fornemt parti, og derved kom han ind i storbønders kreds.
Ejer af Store Diernes var Poul Jensen Tøfting i store Tøfting, Øster Vandet Sogn en gammel storbondegård. Han var beslægtet med Maren Andersdatter, og det var måske på den baggrund at hendes mand købet Store Diernæs. Det forhold , at en mand købte gårde og satte familiemedlemmer ind i dem var almindelig. Maren Anderdatter blev efter Peder Wadskiers død 1727 gm. Niels Nielsen Munk og de boede på Store Diernæs til deres død. En datter af 1. ægteskab Maren Pedersdatter Wadskier der var født 1719 på gården blev TP anden kone. Et års tid efter giftemålet må de være flyttet fra Momtoft, som Poul Jensen Tøfting købte i 1742, og som hanoverlod i fæste til sin kvindelige slægtnings mand i overenstemmelse med gammel skik og stærke sammenhold i familien. Her må de have boet indtil TP købte Sø i 1749. Poul Jensen Tøfting hjalp ham med at købe Sø og Sø mølle ved at låne ham hele købesummen 500 RDL. men penge havde han nok af. Han havde vel også Momtoft haft gode erfaringer med hensyn til besvogrede og måske har Maren Pedersdater Wadskiers spillet en væsentlig rolle. Hun var af en særdeles handlekraftig slægt , hvori kvinderne ofte syntes være ledende.
På Sø må de fletse af børnene være født, men den første kirkebog i Sejerslev begynder først i 1760 så børnenes dåb kan ikke findes indført.TP solgte Sø i 1763 så ingen af hans børn af sidste ægteskab kom til at bo på Mors. Handelsprisen var nu 800 Rdl. da han solgte til Laurits Ammitzbøl, hvilket må siges at have været en særdeles god forretning. Han købte så Søndergård i Hundborg, nabosogn til Tvorup sogn, og kom således til at bo tæt ved sin gamle svigermor på Store Diernæs. På Søndergård boede han til sin død, og hans efterslægt bor der stadig. Fra 1743 nævnes TP som forpagter af "Momtoft" i Sennels Sogn, hvor han bor til han i 1749. For 700 Rdl. køber TP herregaarden "Sø" med underliggende vejrmølle i Sejerslev Sogn, ialt hartkorn 21-1-2-1.

1762 sælger han Sø Mølle til Christen Christensen Stad.
1765 sælger han Sø Hovedgaard, for 800 Rdir., til Laurids Ammidsbøl.
Fra 1767 nævnes han som fæster af Søndergaard i Hundborg, Hk: 9-2-0-0, og her dør han i 1783.
Enken Maren Pedersdatter købte Søndergaard i Hundborg til selveje i 1790 for 725 Rdlr. og hun døde her i 1807, 90 aar gammel.

Børn: af 1. ægteskab:
1: Martha Marie Thomasdatter født i Vang 1733. Gift med 1. Jens Jensen, gdm. i Nr.Draaby og derefter g.m. Niels Svenningsen, gdm. i Nr.Draaby.
2: Christine Thomasdatter, født i Vang 1735. Gift med 1. Morten Svenningsen i Skærbækgaard, Sejerslev Sogn og derefter g.m. Mikkel Andersen Søndergaard, gmd. Skærbækgaard.
3: Mads Thomsen, født i Vang 1738, boede i Hundborg, senere Skyum. g.m. Maren Christensdatter Harkjær.

Børn: af 2. ægteskab:
4: Mette Thomasdatter g.m. Christen Helleberg i Tvorup.
5: Peder Thomsen Vadskjær, f.c.1745, boede 1802 i St.Hillerslev.
6: Christen Thomsen Søndergaard, født 1747, død ugift paa Søndergaard i Hundborg 1802.
7: Niels Thomsen Munch, boede 1802 i Thisted som værtshusholder.
8: Anders Thomsen Søndergaard c. 1756-1811, overtog 1/2 del af Søndergaard i Hundborg. g.m. Anne Christensdatter (Nordentoft).
9: Else Marie Thomasdatter g.m. Anders Pedersen i Faartoft, Thisted Sogn.
10: Anne Marie Thomasdatter, f. paa Sø 1760, overtog 112 del af Søndergaard i Hundborg.

Fæstebrev til Thomas Poulsen i Søndergård Hundborg:

TP Søndergård og underskrevne Lorentz Chirtsina Schiøn. til Råsted og hermed til stede, at have Stæd og Fæst ligesom jeg herved stæder og Bortfæster til velagt Bahre Mand Thomas Poulsen Søe. Een mig tilhørende gård i Hundborg Sogn og Bye. Søndergård Hartkorn 9 tdr. 2 skp. 0 fj. skal bemeldte Thomas Poulsen i Livstid og ingen andre Nyde Bruge og i fæste beholde alle den tilliggende Ejendomme samt besætning som den forefindes, og ligesom det i følge Kongelige Anordninger bør følge samme og ald anden tilligende som han tilligeer op af den tidds tillagt haver på efterfølgende Conditioner Nemlig:

1. Betaler og erlægger Fæsteren til Rætte tid og Sted alle Kongelige skatter som nu ere eller herefter allernådisgst påbudes Vorder af Stædet, sig og familie, ligesom og betale det til Hosbonden Promte inden hvert Års Martini udi Landgilde og ........ 20 RDL Skriver Tyve Rixdaler samt at forrete Årlige 2de Strand ..... eller og nogle andre amåe Kiørsler når og lige spom det af Hosbonden forlanges.
2. Holder hand stædets Huuuse og Bygning at bebygge og forbedrer og alle tider at vedligeholde under lovlig Brug og Dyrkning intet til upligt bruge eller Bruge lader ligesom og intet deraf at borlei.
3. At lade sig Hands Kongel: Maistæts: Lov og Forordninger være efterrettelig, samt at være mig som hands Hosbonde og midt viste Bud hørig og lydig for såvidt som vedkommer og som en god fæstebonde hør og bør, alt forestående under dette sit Fæstebevis forbyrdelse af efterkomme. Datum Råstrup 6 janu. 1777 C. Schiønning.
Lielydende Orginal fæstebrev haver iej underskrevet fra ovennævnte modtaget, som jeg herved forbinder mig i et og alt ubrødelig skal holde og efterleve. Datum ut Supra Thomas.

punkttegn  Fødselsnotater:

Begivenhedsbeskrivelse: Y

Billede

punkttegn  Om Thomas

• Beskæftigelse: Forpagter "Momtoft", ejer af "Sø", fæster i"Søndergård".

• Dåb, 16 Jun. 1709, Tilsted, Hundborg, Thisted, Danmark.


Billede

Thomas blev gift med Mette Madsdatter Vang, datter af Mads Lauritsen Vang og Martha Jørgensdatter Honis, i 1732 i Vang, Hundborg, Thisted, Danmark. (Mette Madsdatter Vang blev født i 1711 i Vang, Hundborg, Thisted, Danmark, døde i 1740 i Vang, Hundborg, Thisted, Danmark og blev begravet den 11 Mar. 1740 i Vang kirkegård, Vang, Hundborg, Thisted, Danmark.)


Billede

Thomas blev derefter gift med Maren Pedersdatter Wadskier, datter af Peder Christensen Wadskier og Maren Andersdatter, i 1741 i Torup kirke, Hundborg, Thisted, Danmark. (Maren Pedersdatter Wadskier blev født i 1719 i "St. Diernæs", Vang, Hundborg, Thisted, Danmark, døde i 1807 i "Søndergård", Hundborg, Hundborg, Thisted, Danmark og blev begravet den 13 Mar. 1807 i Hundborg kirkegård, Hundborg, Hundborg, Thisted, Danmark.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 5 Mar. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet