Lyder Johannesen Holch
(Omkr 1359-1439)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Eslif Christiansdatter Vendelboe

Lyder Johannesen Holch

  • Født: Omkr 1359, Udbyneder, Gjerlev, Randers, Danmark
  • Ægteskab (1): Eslif Christiansdatter Vendelboe i 1380
  • Død: 1439 i en alder af ca. 80 år
Billede

punkttegn  Notater:

Støvringgård, 12 km nordøst for Randers (Støvring sogn, Støvring herred, Randers amt)
Støvringgårds historie kan føres helt tilbage til middelalderen. Gården bliver nævnt for første gang i begyndelsen af 1300-tallet, hvor den kaldes Stiuringh eller Steffrynge. Den tilhørte hr. Palne Jensen af "Stifring", som førte Juul' ernes våben med liljen. Gården var en såkaldt enestegård, der lå neden for skrænten ud mod engene ved Randers fjord på et lille næs, hvor voldstedet senere er udgravet. Dette voldsted er måske blevet til allerede i middelalderens første århundreder. Voldstedet er et kunstigt voldsted, d.v.s. en vold ?(ca. 6 m høj)?, der opsamler vandet fra de kilder, der pibler ud i selve skråningen. Den gode beliggenhed har sikkert fået en stormand til at bygge sig en borg.
Efter Palne Jensen har muligvis Niels Bugge ejet Støvringgård. Hr. Palnes og fru Elines datter var nemlig dennes første hustru. Man ved i alle tilfælde, at Eline Buggesdatter og hendes mand hr. Christiern Vendelbo, der døde ca. 1400, ejede gården, og efter Christiern Vendelbos død gik den i arv til datteren Else. "Fru Elseff af Steuringe" var første gang gift med Axel Jepsen, der tilhørte den jyske gren af Thott' erne og anden gang med Lyder Holck, som i 1434 og 1437 nævnes til Steuringe. Efter fru Elses død kom Støvringe til hendes søn af første ægteskab Jep Axelsen Thott og derefter til dennes søn Axel Jepsen, der døde i sidste fjerdedel af det 15. århundrede. Andreslægtninge fik vist også part i gården.
Lyder Holk, der tidligst forekommer 1417 som Forlover for Hr. Truid Has, og besegler da med Mandehovedet (Lütke Holk"), derefter skrives til Støvring (aff Steffringhe) 1429 og 1432, men var død 1440, da hans Enke Fru Ælsuf af Støvring nævnes, som 1442 skænkede sin Gaard Kalstrup og Kalstrup Mølle i Vigerby Sogn til Helligaandshuset i Ålborg for sig, sine Forældres, sin Husbonds og sine Børns, levende og døde og alle kristne Sjæles Frelse, ligesom hun s. A. til Helligaandslavet i Randers skænkedeen Gaard i Kastbjerg i Gerløv Herred; gift med Else Christiernsdatter (Vendelbo) af Støvringgaard, Enke efter Axel Jepsen.

punkttegn  Fødselsnotater:

Begivenhedsbeskrivelse: Y


Billede

Lyder blev gift med Eslif Christiansdatter Vendelboe, datter af Christiern Pedersen Vendelboe og Ellen (Ellene) Nielsdatter Bugge, i 1380. (Eslif Christiansdatter Vendelboe blev født efter 1361 i "Trudsholm Hovedgård", Kastbjerg, Gjerlev, Randers, Danmark og døde efter 1442 i Hjarring, Danmark.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 5 Mar. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet