Friderich Henneberg
(1734-1822)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Petronella Frederiksdatter Oeder

Friderich Henneberg

  • Født: 1734, Horsens, Danmark
  • Ægteskab (1): Petronella Frederiksdatter Oeder
  • Død: 1 Dec. 1822, V. Torup, V. Han, Thisted, Danmark i en alder af 88 år
  • Begravet: 8 Dec. 1822, V. Torup, V. Han, Thisted, Danmark
Billede

punkttegn  Notater:

I 1787 var Friderich Henneberg herredsskriver i Vester og Øster Han herred, og boede i Grishauge i Klim. Det år stod der bryllup i gården, idet herredskriverens datter Sophie blev gift med skipper Jens Sand. Herredsskriver Friderich Henneberg kom til egnen fra København omkring år 1780. Der gik sagn om, at han havde været kongelig fuldmægtig, og at han flere gange havde spist ved hove (hoffet). Han boede først i Grishauge i Odde, men flyttede senere til Thorup Strandgaard, i den gård, hvor førhen strandfoged Holm boede. Tingstedet var derimod i en gård i Fjerritslev hos en mand, der hed Niels Vejby. I folkemunde er mindet bevaret om herredsskriveren, der var en høj, svær mand. han var et sjældent retskaffent menneske, men tillige meget hidsig, og der fortælles, at når han følte, at én forurettede en anden, da kunde han fare op og springe frem mod vedkommende, men da der i den tids stuer var lavt til loftet, løb han ofte hovedet mod bjælkerne, og havde af den grund næsten altid et åbent sår i panden. Hans samtidige sagde om ham, at detvar ham, de havde at takke for den ret, de fik, når de mødtes på tings, for han skulle nok skaffe den ret, som havde ret, enten han så var høj eller lav.
Kilde Historisk Årbog Thy og Vester Han Herred og Slægten Toft fra Klim, ved C. Klitgaard.
-----------------
Før år 1700 boede der ingen ved Thorupstrand. Skudehandlerne havde længe været aktive både her og ved Klimstrand, men de fragtede varerne fra og til stranden hver gang de havde været i Norge med deres små skuder for typisk at sælge korn og derefter tage tømmer med hjem til det dengang næsten skovløse Hanherred. I begyndelsen af 1700-tallet blev skudehandlen efterhånden så omfattende, at skudehandlerne begyndte at bygge pakhuse til deres varer ved Thorupstrand og derefter også huse, så de kunne bo og handle nede ved havet, hvor nu næsten al deres virke lå. Sådanne huse var uden hartkorn og er derfor vanskelige at følge i kilderne, men det må være en af disse,som en anden skudehandler Christen Mogensen Brix købte o. 1778. Han boede her kun få år, før han solgte det videre til præsteenken Mette Marie Clementin i Klim, der dog ikke boede hernede og i folketællingen fra 1787 benævnes huset som ubeboet, men ikke desto mindre boede der et par tjenestefolk her. I 1791 kom der så nye folk i huset, der nu bliver kaldt for strandgården, så lidt landbrug må der efterhånden også være drevet her. De nye ejere var herredsskriver Friedrich Henneberg og hustru Petronelle Oeder,der var flyttet hertil fra København. De var rige folk, som ejede en mængde sølvtøj og som efter sigende havde spist "ved hove" (hoffet) da de boede i København . I 1800-tallet må der være opdyrket en del jord, for gården får efterhånden tillagt et mindre hartkorn. Frederich Henneberg overtog Strandgården 1791 fra Mette Marie Stub Clementin i Klim, hun beboede ikke selv ejendommen, hun var ejer af Strandgården 1785-1891. Frederich Henneberg ejede Strandgården indtil 1810.
Kilde: Gårde og slægter i V. Thorup Sogn, 2000.
---------------
Frederik Henneberg død 88 år gammel 1.dec 1822. Begravet den 8. december. Torup, V. Han, Thisted 1814-1860 opsl.110 nr.5. Ved at gå igennem Nygaards sedler er jeg dog nu blevet sikker på, at han nok er født i Horsens, og dette har jeg fået bekræftet i kirkebogen for Skanderborg Amt, Nim Herred, Horsens Vor Frelser Sogn 1703-1742 opslag 590 folie 533 (denne note henviser til ønske om umyndiggørelse af Peter Christian Henneberg) Kilde: DDD. Nygaards sedler nr. 142493, se fotonote. Petronella Oeder (født omkring 1725) måske kunne være en søster til Georg Christian Oeder (født 1828), og som har et meget spændende livsforløb. Frederik Henneberg været igennem en stor konkurs i Ålborg i 1775. Jeg har set indførelsen i protokollen på landsarkivet, hvor den fylder mindst 30 foliesider.
Kilde: Slægt og Data, Forum, Bjarne L. Sørensen. Der er også en af Nygaards sedler nr.142492 der nævner det samt DDD. Nygaards sedler nr. 142488 til og med 142497.Der er flere Henneberg i Nygaards sedler. Webmaster Claus K. Sand.

punkttegn  Fødselsnotater:

Begivenhedsbeskrivelse: Y

Billede

punkttegn  Om Friderich

• Beskæftigelse: Gårdbonde og herredsskriver i Øster og Vester Hanherred.


Billede

Friderich havde et forhold til Petronella Frederiksdatter Oeder. (Petronella Frederiksdatter Oeder blev født i 1725 i København, Danmark, døde i 1801 i V. Torup, V. Han, Thisted, Danmark og blev begravet den 19 Nov. 1801 i V. Torup, V. Han, Thisted, Danmark.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 5 Mar. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet