pil
Holger Andersen Grøn
(-1627)
Elsebeth Jacobsdatter
(1599-1678)
Anders Holgersen Grøn
(Omkr 1620-1649)
Peder Andersen Grøn
(Omkr 1648-1736)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Mette Enevoldsdatter

Peder Andersen Grøn

  • Født: Omkr 1648, "Aarupgård", Tamdrup, Nim, Skanderborg, Danmark
  • Ægteskab (1): Mette Enevoldsdatter den 21 Apr. 1685 i Ørslev kirke, Ørslev, Løve, Holbæk, Danmark
  • Død: 1736, "Kragerup", Ørslev, Løve, Holbæk, Danmark i en alder af ca. 88 år
  • Begravet: 2 Dec. 1736, Ørslev kirkegård, Ørslev, Løve, Holbæk, Danmark
Billede

punkttegn  Notater:

Peder Grøn nævnes på præstemantalslisten 1682-88 i Kragerup, Ørslev sogn. Ifølge Trap Danmark side 726, boede familien Grøn der. Hans fader dørfør 1. nov 1649. Hvordan havner Peder Grøn, der er født i Midtjylland, ved Kragerup på Sjælland?. Kragerupgård og tilhørende 8 bøndergårde m.m.ejes på dette tidspunkt af Vicekansler Ove Juul, der efter den Skånske krig 1675-1675, hvor han spillede en stor diplomatisk rolle, efterfølgende kun opholder sig på Kragerupgård. I 1627-1805 har Kragerupgård Birkeret i Løve Herred. Da Peder Grøn er ud af en gammel Herredsfogedsfamilie i Jylland teorien, at Peder Grøn har været ansat som en af godsejerens betroede , måske Delefoged ligesom faderen ?

Kragerup Gods:
Kragerups historie går tilbage til 1327, hvor der dengang lå en landsby, som hed Krakæthorp (torp = udflytterlandsby). I middelalderen lå der ofte en gård af samme navn i landsbyerne, og dette var ingen undtagelse. Gården var ejet af en adelsmand ved navn Matheus Jakobsen Taa. Gården blev i 1610 overtaget af Christian Friis, og her tager historien fart. Han blev i 1616 udnævnt til kansler under kong Christian 4. og var på det tidspunkt landets øverste embedsmand.
Han øgede besiddelserne markant med ekstra jorder, ved at erhverve bøndergårde i de nærliggende landsbyer. I 1615 blev gården udvidet ved køb og nedlæggelse af seks bøndergårde i landsbyen Kragerup. Først nu var Kragerup et større gods. Friis tilkøbte betydelige arealer og gjorde, på trods af sine mange gøsremål for kongen og fædrelandet, Kragerup til et betydeligt og værdifuldt gods. Således erhvervede han en lang række bøndergårde der blev fæstegårde, som ydede hoveri på Kragerupgård.

1616 - 8 gårde i Solbjerg.
1620 - 5 gårde i Tåderup og 4 gårde i Skellebjerg.
1625 - 2 gårde i Reerslev og 2 gårde i Knudstrup.
1627 - 14 bøndergårde i Ørslev.

I 1621 opførte Christian Friis en ny gård med en anden beliggenhed umiddelbart nordvest for landsbyen. Han byggede her en stor ny hovedbygning bestående af tre fløje på en borgholm midt i en sø, hvor voldgraven i dag er rester af søen. Fra hans tid står hvælvingskælderen tilbage. Hovedbygningen var dengang spejlvendt med vindebro mod øst. Christian Friis fik desuden i 1627 birkeret på Kragerupgård, og han fik tilladelse til at lægge Ørslev by under Kragerupgårds Birk. I 1805 blev Kragerupgårds Birk atter lagt under Løve Herred.
Det var Christian Friis, der skabte Kragerupgård som en borggård. Men også efter hans død i 1639 er Kragerupgård vokset. Senere kendte ejere var af slægterne Urne, Juul og Lerche og Fogh. Sidstnævnte dyrkede de første kartofler på sjælland, oprettede stor uldfabrik og dambrug med mange store karpedamme.
Landsbyen Kragerup forsvandt endeligt omkring år 1800 da de sidste gårde blev udflyttet. Kragerup lå hvor den nuværende indkørsel til godset ligger. Efter at landsbyen Kragerup er forsvundet, er navnet blevet anvendt som betegnelse for godset. Siden 1801 er Kragerup gået i arv gennem 8 generationer af slægten Dinesen til den nuværende ejer Birgitte Dinesen, ældste datter af Marie Louise og kammerherre, hofjægermester Erik Dinesen. Den første ejer af slægten var Justitsråd Jens Kraft Dinesen, der var fødti Roskilde i 1768 og vokset op på Gyldenholm. I 1800 solgte han Gyldenholm og købte kragerup i 1801.
Forfatteren Karen Blixen, født Dinesen (1885-1962) hører også til familien. Hun kom på Kragerup i sine unge dage for at besøge sin familie. Der er sket store ændringer siden Erik Dinesen overtog i 1960. Parken er totalt omlagt, avlsbygningerne nybyggede eller moderniserede og tilhørende beboelser og huse istandsatte og endelig er hovedbygningen total moderniseret i 1967.
Kragerup Gods er i dag et stort moderne landbrug bestående af i alt 926 hektar med Rugård. Der er en stor besætning af strudse og et mindre antal højlandskvæg og får. Der hører 28 beboelser til godset, hvoraf mange udlejes. Den smukke gamle hvælvingskælder samt det gamle godskøkken er renoveret og benyttes i dag til selskabslokaler. I hovedbygningens sydlige fløj er indrettet gårdbutik. Kragerup Gods er i dag et 4-stjernet hotel- og konference center, som kan huse mange typer af arrangementer.
I september 2009 åbnede Danmarks første aktivitetsbane i trætoppene, Kragerup Go High, ved Kragerup Gods. Kragerup Go High er siden åbningen blevet udvidet med 2 nye baner. Efter opførslen af Kragerup Go High er der på Kragerup Gods opstået en ny stor aktiv del, hvor der tilbydes forskellige events, primært i form af teambuilding i forskellige afskygninger. I foråret 2012 blev der opført 6 stk 3 MW vindmøller i umiddelbar nærhed af godset.

punkttegn  Fødselsnotater:

Begivenhedsbeskrivelse: Y


Billede

Peder blev gift med Mette Enevoldsdatter den 21 Apr. 1685 i Ørslev kirke, Ørslev, Løve, Holbæk, Danmark. (Mette Enevoldsdatter blev født i 1664 i Ørslev, Løve, Holbæk, Danmark, døde i 1719 i Ørslev, Løve, Holbæk, Danmark og blev begravet den 5 Dec. 1719 i Ørslev kirkegård, Ørslev, Løve, Holbæk, Danmark.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 5 Mar. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet