Toke Trylle Palnesen
(Omkr 0970-Omkr 1077)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ukendt

Toke Trylle Palnesen

  • Født: Omkr 970
  • Ægteskab (1): Ukendt
  • Død: Omkr 1077 i en alder af ca. 107 år
Billede

punkttegn  Notater:

Toke Trylle (eller Toke Trylle Palneson Hvide) blev født år 975 i England. Hans navn findes på en runesten, som er fundet i London. Det vides desuden om Toke Trylle, at han blevfar til den senere så mægtige høvding, Skjalm Hvide . Han konverterede til kristendommen som voksen og blev døbt engang i det 11. århundrede.
Palnatoke var en sagnhelt fra Fyn , der omtales hos Saxo Grammaticus og i den islandske Jomsvikingesaga. Muligvis er han en historisk person, som har fået tilføjet en række vandresagn. Palnatoke var vistnok et kælenavn for Toke Pallesen (staves også Toke Palnesen), en anden mulighed er "Den Polske Toke" eller "den polske tolk". Navnet er i hvert fald ikke etnormalt nordisk navn. Ifølge en sen overlevering var han Harald Blåtands banemand og skulle have såret ham dødeligt med et pileskud i bagdelen. Ifølge Saxo og sagaen havde Palnatoke flere grunde til dette. Blandt andet havde kongen nogle år tidligere taget Palnatoke i at prale om sine evner med bue og havde tvunget ham til at skyde et æble afsin søns hoved (en historie der blev lånt i Wilhelm Tell omkring 450 år senere). Han havde også tvunget ham til at løbe ned ad bjerget Kullen. Denne historie er nok lånt fra en ældre svensk historie. Palnatoke stiftede krigersamfundet af >>Jomsvikinger<< i Jomsborg på den nordtyske kyst (andre kilder tilskriver Harald Blåtand grundlæggelsen af borgen).
Jomsvikingerne Harald Blåtands elitehær (hird) til hvem han byggede borgen Jomsborg Jomsborg lå på en ø der nu hedder Wollin, men før hed Jom. Wolin ligger i udmundingen af floden Oder i Østersøen, øst for byen Swinoujscie (Swinemünde). Den er på 248 km², og har fra 1945 tilhørt Polen. Venderne erobrede den under kong Knud den Store, men i 1170erne blev den ødelagt den af kong Valdemar den Store. Mændene på Jomsborg kaldtes for jomsvikinger. Jomsvikingerne var frygtede elitekrigere, og deres mandstugt (disciplin) var meget hård. På borgen måtte der kun være mænd. Kvinder havde ingen adgang. Jomsvikingernes berømteste kamp er nederlaget i Hjørungavåg i året 986. I striden mellem Harald Blåtand og dennes søn Svend Tveskæg, støttede jomsvikingerne kong Harald, og efter hans død (hvor han skulle være blevet dræbt af Palnatoke), kidnappede de kong Svend. I Jomsvikinga-saga skrevet ca. år 1200 kan man læse om jomsvikingerne, men mange af sagaernes fortællinger er mere eventyr end historiske kendsgerninger. Borgen menes at være anlagt af Harald Blåtand til hans hird, men også Toke Palnesøn, kaldet Palnatoke, siges at have grundlagt den.

punkttegn  Fødselsnotater:

Begivenhedsbeskrivelse: Y


Billede

Toke havde et forhold til Ukendt.




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 5 Mar. 2024 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet